Overzicht diensten

"Wij dragen zorg" helpt je bij inspuitingen, hygiënische zorgen, begeleiding naar levenseinde, ... . Indien u vragen hebt, stel ze gerust. Wij helpen u graag verder.

  • Hygiënische zorgen

    Onder hygiënische zorgen verstaan wij:

    • Het klaarmaken voor de dag en de nacht
    • aan- en uitkleden
    • (haren) wassen: lavabo, bedbad, douche, bad
    • Incontinentiemateriaal
    • Mondverzorging
    • scheren
    • opvolgen van problemen van huid & nagels
    • functionele houding geven (eventueel met een tillift)
    • aandacht voor nazorg

    Tijdens de hygiënische zorgen proberen we altijd de zelfredzaamheid van de patiënt te stimuleren. Indien nodig geven we ook advies over hulpmiddelen die de veiligheid en het comfort van de patiënt verbeteren en de hygiënische verzorging kunnen vergemakkelijken. Denk hierbij aan een hoog-laag bed, een tillift, een rolstoel en/of rolator.

    De hygiënische zorg is voor ons ook een aanleiding om zorgnoden te detecteren en oplossingen voor te stellen.

    Samen met jou bekijken we je zorgvraag en zoeken we een passende oplossing. In overleg met jou, je mantelzorger, je arts en andere zorgverleners bieden we een antwoord op je noden & verwachtingen en proberen we toekomstige problemen te voorkomen. Bij Wij dragen zorg is niet enkel het verpleegtechnische aspect belangrijk maar ook het emotionele welbevinden. We hebben oog voor je totale zorg en kunnen je helpen om zelfstandig en zelfredzaam thuis te blijven wonen.

    Dankzij ons elektronisch verpleegdossier zijn jouw vertrouwde verpleegkundigen op de hoogte van je situatie. Heb je hulp nodig bij je dagelijkse verzorging?

    Dan staat er altijd iemand voor je klaar, elke dag, 7/7.

  • Wondzorg

    Wij dragen zorg helpt je met alle soorten wondzorg en stomazorg.

    Onder wondzorg verstaan we: verzorging van postoperatieve wonden, doorligwonden, brandwonden, oncologische wonden, diabetische voet, veneuze/arteriële ulcera…

    Kamp je met een kleine of grote, eenvoudige of eerder complexe, chronische of acute wonde? Thuisverpleging “wij dragen zorg” helpt je bij jouw wondverzorging.

    Heb je een stoma? Ook dan kan je bij ons terecht. Zowel tijdelijke als blijvende stoma kan door ons verzorgd worden. We kunnen jou ook stap voor stap aanleren hoe je zelf jou stoma kan verzorgen.

  • Compressietherapie

    Heb je last van jou bloeddoorstroming en raadt jou arts compressietherapie aan?

    Mits voorschrift van de huisarts helpen wij jouw met het dagelijks aan- uitdoen van jou steunkousen of zwachtels

  • Inspuitingen

    Op voorschrift van jou arts komen wij jou een inspuiting toedienen.
      Er bestaan verschillende soorten inspuitingen:  

    • intramusculaire injectie: De medicatie wordt rechtstreeks in het spierweefsel geïnjecteerd, vaak in de bilspier of in de bovenarm. Jouw thuisverpleegkundige zal, eventueel aan de hand van een inspuitingsschema, de medicatie intramusculair toedienen en de werking ervan observeren. 
    • Een subcutane injectie: de inspuiting gebeurt onderhuids, vaak in de buik, bovenbeen of bovenarm. Jouw thuisverpleegkundige van “wij dragen zorg” zal, eventueel aan de hand van een inspuitingsschema, de medicatie subcutaan of dus onderhuids toedienen en de werking ervan observeren.

    Afhankelijk van de soort medicatie en de indicatie, kan de verpleegkundige jou of je mantelzorger ondersteunen in het leerproces om de medicatie zelfstandig in te spuiten.

  • Begeleiding bij het levenseinde

    Wanneer duidelijk wordt dat genezing of verbetering niet meer nodig is, spreken we over palliatieve zorg.
    Dat er geen genezing meer mogelijk is, betekent niet dat er geen zorg meer nodig is.
    “Wij dragen zorg” streeft ernaar om net op dit moment extra aanwezig te zijn en jou en jouw familie te begeleiden tijdens dit traject.
    Verlichting van het lijden staat hierbij centraal. Dit zowel door aandacht voor pijnbestrijding, als door nabijheid en warmte.
      Wij dragen zorg helpt jou om in samenspraak met je arts de juiste pijnbestrijding op te starten en op te volgen.
    We leggen wekelijks de medicatie die via de mond wordt ingenomen klaar voor toediening, dit met behulp van een weekdispenser.
    We kunnen jou helpen bij het toedienen van allerhande medicatie (neuspray, zetpil, inspuitingen, huidpleisters verwijderen en herkleven, medicatie via spuitaandrijver…). “Wij dragen zorg” wisselt verbanden en infuusleidingen en we observeren de pijn.
      “Wij dragen zorg” staat je bij tijdens het rouwproces. Ziekte en sterven zijn ingrijpende gebeurtenissen en gaan dikwijls gepaard met intense gevoelens van ongeloof, boosheid, angst en onzekerheid. De thuisverpleegkundige beluistert je naar jouw zorgen en vragen en staat jou en je mantelzorgers bij gedurende de hele periode.

  • Verzorging van port-a-cath

    Sommige medicijnen of vocht kunnen alleen via de bloedvaten in het lichaam worden gespoten. Als je vaak vloeibare medicijnen of vocht moet krijgen, is het aanprikken van bloedvaten vervelend. De bloedvaten worden dan hard en pijnlijk. Daardoor wordt het steeds moeilijker om een plek te vinden om te prikken.

    Gelukkig is er tegenwoordig een systeem waardoor het niet meer nodig is om iedere keer in de ader prikken. Dit systeem heet een port-a-cath of een venous access port (VAP).  Een port-a-cath bestaat uit een kastje met een siliconen opening en een slangetje en wordt onder de huid aangelegd. Het slangetje van de port-a-cath is vastgemaakt aan een ader, waardoor het prikken in een ader niet meer nodig is.

    Met een port-a-cath is het mogelijk om medicijnen en vocht toe te dienen én om bloed af te nemen.   Met een doktersvoorschrift komt onze thuisverpleegkundige bij u thuis langs om de medicijnen toe te dienen.
    Nadien is het belangrijk de port-a-cath door te spoelen. Ook dat kan onze thuisverpleegkundige eenvoudig bij u thuis doen.

  • Sondevoeding - TPN – voeding

    Als de arts beslist dat sondevoeding nodig is, staan wij voor je klaar.

    Via een sonde langs je neus of doorheen je buikwand wordt de voeding toegediend.

    Onze verpleegkundige komt jou thuis helpen bij:

    • het aanhangen en afkoppelen sondevoeding (eventueel via voedingspomp)
    • het verwisselen van de leidingen van de sondevoeding
    • de dagelijkse verzorging van het insteekpunt van sonde
"Kwetsbaarheid vraagt moed"
nurse-image

Bel me, schrijf me, ...

Wij dragen zorg Ter Couter 25 - 8930 Menen

#wijdragenzorg

Volg ons ook op social media!

Veelgestelde vragen

Ik wil een zelfstandige thuisverpleegkundige maar hoe zit het met de betalingen?

Veel mensen denken dat zelfstandige thuisverpleegkundigen duurder zijn dan de grote, gekende thuisverplegingsdiensten. Echter, niets is minder waar. Hoe groot of klein de verpleegpraktijk ook is, iedereen maakt gebruik van dezelfde nomenclatuur. Dit is een wettelijke lijst waarin verpleegkundige prestaties opgesomd zijn en waarin de mutualiteit in tegemoetkomt.  Dit betekent voor jou dat wij RECHTSTREEKS afrekenen met de MUTUALITEIT waar je aangesloten bent. Je krijgt dan van ons elke maand een digitaal bewijsstuk hiervan. Zelf hoef je dus niets te betalen. Om te kunnen factureren via het derdebetalerssyteem hebben we nodig: Een klevertje van de mutualiteit (ziekenkas) waar u aangesloten bent. Indien vereist; een doktersvoorschrift waarop vermeld staat welke zorg u moet krijgen en de tijdsduur voor deze zorg. De elektronische identiteitskaart (momenteel NIET door CORONA) Wij brengen na het ontvangen van deze documenten de nodige administratie voor u in orde, u moet zelf verder niets ondernemen of voorschieten. Is het zo dat je langer thuisverpleging nodig hebt dan op je voorschrift vermeld staat, dan vragen we aan je behandelende arts een nieuw voorschriftje.

Wat is een zorgoverleg?

Een zorgoverleg is een vergadering waarin de arts, verpleegkundige, gezinszorg, de patiënt en zijn familie samen het zorgplan overlopen, bespreken en aanpassen indien nodig.

Hoe gaan jullie te werk?

Het eerste contact; Nadat wij gecontacteerd zijn (door het ziekenhuis, uw huisarts, mutualiteit, een familie- of gezinslid of door uzelf) gaan we een afspraak inplannen voor het eerste bezoek. Dit kan doorgaans dezelfde dag of de dag nadien plaatsvinden. In functie van uw zorgafhankelijkheid en/ of het medisch voorschrift kunnen we dan afspreken hoeveel keer per dag er een verpleegkundige bij u zal langskomen. Deze frequentie kan aangepast worden in functie van uw gezondheidstoestand. We maken alle administratie in orde en bespreken welke zorgen u nodig heeft. Wat we nodig hebben om de administratie verder in orde te maken is een klevertje van de mutualiteit, het doktersvoorschrift (indien nodig) en uw elektronische identiteitskaart. Indien nodig kunnen we ook helpen bij het inschakelen van andere hulpverleners zoals poetshulp, familiehulp, oppasdienst,….

faqLogo
Zit je nog met een vraag? Neem gerust contact op!